GroenLinks heeft een ideaal van burgerschap, waarin mensen niet alleen betrokken zijn bij de vormgeving van de eigen samenleving, maar ook gemotiveerd om zich met ‘de wereld’ te bemoeien.

GroenLinks heeft een brede agenda van democratisering, bijvoorbeeld in de vorm van meer zeggenschap van werknemers in bedrijven en meer invloed van cliënten en consumenten bij maatschappelijke instellingen.

Alleen in een democratische samenleving waarderen we de verschillen tussen mensen en kunnen we werken aan de verbinding van duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.

Democratie gaat volgens ons om debat. Daarin krijgt niemand precies wat hij wil, omdat je altijd rekening moet houden met de opvattingen en belangen van anderen. Democratie is het zoeken naar compromissen om samen een stap verder te zetten. Dat is zo in de verenigingen waarin we actief zijn, in de politieke partij waarbij we ons aansluiten, maar dat geldt ook voor de compromissen die partijen moeten sluiten in de Haagse en Brusselse politiek. Cruciaal is dat het bestuur op alle niveau’s transparant is, verantwoording aflegt en openstaat voor kritiek.

Deze uitgangspunten over democratie zijn strijdig met het staatsmodel van de erfelijke troonopvolging. GroenLinks is dan ook voorstander van een republiek.