De programmacommissie had dit nog niet meegekregen: in het concept verkiezingsprogramma werd basisinkomen wel genoemd, maar alleen om onderzoek naar te doen. Het congres scherpte dit aan door twee van de vijf amendementen over te nemen. Het congres nam het amendement van Gerard van Oosterhout over met 91 % voor: ‘Daarop voortbouwend onderzoeken we wanneer een onvoorwaardelijk basisinkomen in Nederland kan worden ingevoerd.’ Daarna nam het congres ook het amendement van Alexander van de Roo over met ook 91 % voor: ‘We onderzoeken hoe heffingskortingen, studiefinanciering en aftrekposten kunnen worden vervangen door een onvoorwaardelijk, maandelijks basisbedrag voor iedereen vanaf 18 jaar tot de AOW leeftijd, uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank of een nieuw op te richten instantie gecombineerd met meer belasting voor de hogere inkomens.’ De indieners achter dit amendement gaan hierbij uit van € 600 per maand per persoon. Dit kost € 78 miljard en kan worden gedekt door het vervallen van de kortingen in de loon- en inkomstenbelasting en het vervallen van de studiebeurs.

Bij de indiening en de toelichting op het congres hebben we goed kunnen samenwerken met Dwars en ‘de*beweging’ (vertegenwoordigers uit maatschappelijke organisaties en bewegingen). Onze flyer over het basisinkomen met argumenten en financiële onderbouwing, die we hebben uitgereikt aan alle congresdeelnemers, kreeg veel positieve reacties. Beide aangenomen amendementen hadden een positief advies van de opstellers van het verkiezingsprogramma. De overige drie amendementen over basisinkomen hadden een negatief advies en haalden het niet. Het aanvankelijke commentaar van de programmacommissie was zuur en misleidend, maar werd na onze stevige protesten uiteindelijk positief bijgesteld. Het amendement van Bert Veenstra voor een volledig basisinkomen haalde het niet met 32 % voor en 63 % tegen (5 % blanco). Het amendement ‘Keep it simple’, samen ingediend door de*beweging en de PvdA Netwerkgroep Basiszekerheid/ GroenLinks Denktank basisinkomen, om het basisinkomen stapsgewijs in te voeren haalde het niet met 36 % voor en 61 % tegen. Het amendement van Dwars ‘Basisinkomen als vervanging van toeslagen’ haalde het niet met 36 % voor en 60 % tegen. Over onze inspanningen en resultaten op het congres zijn we tevreden. Met dank aan onze achterban voor de steun en de medewerking.

Basisinkomen in de andere verkiezingsprogramma’s

Alle verkiezingsprogramma’s zijn inmiddels gepubliceerd. Bestaanszekerheid is nog steeds het belangrijkste thema in de aanloop naar de verkiezingen op 22 november. Het basisinkomen wordt door veel partijen genoemd als goede oplossing voor de bestrijding van de armoede, gelijkere inkomensverhoudingen, het afschaffen van de toeslagen en een eenvoudiger en rechtvaardiger belastingsysteem. De partijen GroenLinks/PvdA, BBB, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Volt, samen goed voor 53 zetels in de laatste peiling, willen allemaal de bestaanszekerheid vergroten via een vorm van basisinkomen en/of een flinke verhoging van het minimumloon en daaraan gekoppelde uitkeringen. Ook de nieuwe partijen zoals Politieke Partij voor het Basisinkomen, LEF, Libertaire Partij, de Piratenpartij/de Groenen en Splinter zijn voor een basisinkomen.

Op naar een verkiezingsuitslag, die een belangrijke eerste stap richting het basisinkomen mogelijk gaat maken.

Netwerkgroep basiszekerheid PvdA en GroenLinks Denktank basisinkomen