Is het tijd voor een basisinkomen? Al meer dan 1000 reacties

Maandag 25 mei stuurde Jesse Klaver ons een mail met de vraag 'Is het tijd voor een basisinkomen?' Met daarbij de oproep om aan te geven wat onze gedachten daarbij zijn.  Het is goed om hierop te reageren onder het onderwerp 'Mijn idee over een basisinkomen'aan jesseklaver@groenlinks.nl. Inmiddels hebben al meer dan 1000 (!) mensen hieraan gevolg gegeven. Maar er kan nog meer bij. Lees hieronder de hele brief:

 

In mijn vorige mail vroeg ik jullie om ideeën hoe te bouwen aan een solidaire samenleving. Het idee dat door jullie het meest genoemd werd, is het idee van een basisinkomen. Vaak gekoppeld aan de ambitie om mensen meer mogelijkheden te geven zichzelf te ontwikkelen.

Ik was in het verleden nooit zo'n voorstander van een basisinkomen. Maar deze coronacrisis en jullie mails hebben me opnieuw aan het denken gezet. De afgelopen maanden zijn tienduizenden mensen werkloos geworden. Vaak gaat het om jongeren, om flexwerkers en om uitzendkrachten. Mensen die werken met een 0-urencontract, maar nu niet meer opgeroepen worden. Vaak gaat het om de groep die niet of amper recht heeft op WW. De sociale gevolgen zijn nu al groot en dan moet de echte harde economische klap nog komen.

Hoe meer je kijkt naar deze crisis hoe duidelijker het wordt: er zijn alternatieven nodig voor het huidige kapitalisme waarin grote bedrijven altijd winnen en gewone mensen te vaak het nakijken hebben. De overheid twijfelde namelijk geen moment om voor bedrijven een enorm vangnet op te tuigen: tegemoetkoming in de loonkosten, een bedrag van 20.000 euro om de vaste lasten te betalen. Heel goed, maar wat een verschil met de steun die we geven aan gewone mensen in financiële nood.

Er zijn bovendien veel sectoren waarin er al lange tijd grote personeelstekorten zijn. De zorg bijvoorbeeld. Of het onderwijs, of de bouw. Zou het niet mooi zijn als mensen die hun baan verliezen een inkomen op basisniveau krijgen? Zou het niet mooi zijn dat ze de mogelijkheid hebben om opgeleid te worden voor een sector waarin keihard extra mensen nodig zijn?

Vandaar dat ik toch weer over het basisinkomen nadenk - al was het maar voor de duur van deze economische crisis. Kunnen we een vorm van een basisinkomen bedenken dat mensen de kans geeft om zich te ontwikkelen en ontplooien en tevens een stevig vangnet biedt voor alle mensen die nu hun baan verliezen?

Heel eerlijk, ik ben hier nog niet uit. Maar ik ben het wel aan het onderzoeken. Samen met onze Kamerleden, experts en economen van buiten de fractie.

Vandaar dat ik mail. Ik wil niet alleen met 'arbeidsmarktexperts' hierover van gedachten wisselen, maar ook horen van de mensen om wie het gaat. Mensen die nu zonder baan zijn komen te zitten. Of mensen die denken: ik zou dolgraag in de zorg, het onderwijs, de installatietechniek of de bouw werken, maar op dit moment is het voor mij niet mogelijk om die stap te zetten.

Laat je horen. Waar loop je tegenaan en waar zie je oplossingen? Samen bedenken we nieuwe ideeën. Grote ideeën, die Nederland kunnen veranderen.

Als ik verder ben met mijn gedachten kom ik bij jullie terug!

Groet,

Jesse